No. of Weekend Cup
02914
23/08/2016
Memperkenalkan Midnight Cup dan perubahan kepada ganjaran Weekend Cup

Memperkenalkan Midnight Cup (MC), kejohanan peringkat amateur-to-middle tier dengan jumlah hadiah wang tunai yang lebih besar. Ia direka khas buat generasi baru pasukan pemain daripada Weekend Cup kami.


Midnight Cup merupakan, perkembangan kenaikan dari Weekend Cup. Hanya pasukan yang memenangi 2 Weekend Cup atau lebih akan dijemput bersaing untuk dinobatkan sebagai juara Midnight Cup, A.K.A pasukan terbaik Weekend Cup negeri anda.  


Pengumpulan Weekend Cup bermula pada 3 Oktober hingga hujung suku MC. Selepas itu, pemenang Weekend Cup akan ditetapkan semula kepada suku tahun akan datang. MC pertama akan diadakan pada 21 Nov untuk Penang, 25 Nov untuk Johor, 27 Nov untuk KL/Selangor dan Pahang.


Setiap pasukan yang layak akan bersaing untuk jumlah hadiah sebanyak RM 800.

 • Tempat Pertama: RM 500

 • Tempat Ke-2: RM 200

 • tempat Ke-3 : RM 100


Setiap suku tahun MC adalah selama 3 bulan:

 • Bulan Pertama: Mengumpul Weekend Cup.

 • Bulan Ke-2: Kumpul kemenangan Weekend Cup dan MC Pertama & Kedua akan diadakan.

 • Bulan Ke-3: MC Ketiga & Keempat maka bermulanya suku baru.


Kejohanan MC akan diadakan di seluruh Malaysia pada setiap suku tahun.

 • Suku Pertama (3/10/2016 ~ 1/1/2017): KL / Selangor, Pulau Pinang, Pahang dan Johor.

 • Suku Ke-2 (2/1/2017 ~ 26/3/2017): Semua negeri


PERATURAN PENTING

 • Hanya pasukan dengan 2 kemenangan Weekend Cup atau ke atas akan dijemput untuk Midnight cup.

 • Pasukan yang dijemputan ke Midnight Cup tidak akan dibenarkan untuk menyertai Weekend Cup sehingga akhir suku Midnight Cup.
Sudah sebulan sejak ujian kami ke atas pelarasan baru kepada ganjaran Weekend Cup. Kami telah mendengar keluhan dan maklum balas anda dengan teliti untuk membuat pelbagai perubahan yang perlu atau penambahbaikan ke Weekend Cup.


Selepas ujian bulan pertama, kami telah memutuskan untuk menukar hadiah daripada Garena Shells ke Riot Points yang akan terus dihadiahkan ke dalam akaun 3 pasukan teratas. Hadiah sekarang adalah seperti berikut:

 • Tempat Pertama: 5 x 600 RP + 1x Merchandise

 • Tempat Ke-2:  5 x 400 RP

 • Tempat Ke-3:  5 x 200 RP


Perubahan ini akan bermula pada awal September


PERATURAN PENTING

 • Untuk memastikan RP ganjaran dimasukkan dengan betul. Pemain perlu menyediakan GUID yang betul dan IGN.

 • Pemain dinasihatkan untuk tidak mengubah IGN mereka untuk sekurang-kurangnya 2 minggu selepas Weekend Cup.

 • Ia bukan tanggungjawab kami jika RP tidak diagihkan kepada pemenang dengan disediakan GUID dan IGN yang tidak betul / telah berubah.


Ringkasnya, Weekend Cup akan berjalan selama sebulan, dan kita akan memerhati untuk pasukan yang baik dan yang konsisten menang. Kami akan menjalankan Midnight Cup dari bulan kedua dan seterusnya, di mana pasukan akan dijemput melalui jemputan khas. Midnight Cup akan dijalankan, secara berperingkat mengikut kelompok negeri. Weekend Cup masih akan dijalankan secara konsisten, dan jumlah hadiah mereka akan ditukar kepada ganjaran RP yang lebih besar.

Yakinlah bahawa kami masih gigih berkhidmat untuk pemain LoL di seluruh Malaysia. Perubahan ini datang dengan pertimbangan berikut.


 1. Kita perlu melindungi "Beginner Level" Weekend Cup kami. Kami mula-mula melancarkan Weekend Cup supaya dapat menjadi platform komuniti untuk pasukan tunas kami, kami gembira melihat begitu banyak pasukan yang serius keluar dari Weekend Cup. Selepas setahun Weekend Cup, banyak pasukan telah matang sejak mereka mula menyertai komuniti Weekend Cup. Pasukan-pasukan ini bermain bersama-sama dengan kerap dan meningkat tahap kemahiran mereka ke titik yang membuat bersaing dalam Weekend Cup di daerah mereka tidak lagi memberi cabaran. Walau bagaimanapun, Weekend Cup masih platform terbaik untuk pemain yang diilhamkan untuk menyertai aktiviti pada kali pertama, untuk berkongsi kemahiran, menguji kesetiaan dan mendapatkan rasa Esports di Malaysia.


 1. Kami mendapati bahawa pasukan yang serius memerlukan peringkat baru pertandingan iaitu Midnight Cup. Kami mengakui bahawa beberapa Weekend Cup telah menjadi mudah untuk diramal, kerana ketegangan antara pasukan yang serius dan pasukan baru. Pasukan serius dikenali di daerah mereka dan secara konsisten mengambil tempat teratas maka menjadikan ia sukar bagi pasukan baru untuk matang, atau mendapat pasukan lawan yang sesuai. Ketegangan ini berkemungkinan disebabkan oleh ketiadaan platform dalam perkembangan kami selepas Weekend Cup. Kami percaya peringkat Midnight Cup baru ini dapat memberi ganjaran kepada pasukan serius dengan lebih banyak sumber dan pengiktirafan. Ini akan meningkatkan kualiti pertempuran di Weekend Cup, dan akhirnya kita akan mendapat peluang untuk melihat pasukan yang serius kami dapat bertemu pasukan serius yang lain pada Midnight Cup dan secara tidak langsung meningkatkan tahap kemahiran ekosistem Esports kami.

 

 1. Memasukkan RP dari sistem kami adalah lebih selamat. Rangkaian duta kami telah berkembang dan kami berasa bagga dapat mengembangkan Weekend Cup kami kepada komuniti yang sebelum ini tidak berpeluang. Walau bagaimanapun, dengan perkembangan rangkaian kami, ianya juga menyebabkan tekanan kepada rangkaian logistik, di mana merchandise kami adalah berharga dan rapuh, kami telah mengalami kerugian dan kelewatan penghantaran. Kami terharu dengan sokongan anda untuk Weekend Cup. Kami melihat satu trend baru tingkah laku pemain di mana pemain kami membawa masuk pemain baru untuk menyertai Weekend Cup dan permintaan baru untuk Weekend Cup dari seluruh pelusuk Malaysia. Kami percaya bahawa memasukkan RP daripada system kami sendiri dapat membuat penghantaran hadiah yang lebih tepat pada masanya dan selamat untuk semua pasukan baru kita dalam komuniti Weekend Cup.


Kami telah berkembang daripada beberapa acara di negeri-negeri yang terpilih kepada acara-acara besar dan kecil di seluruh Malaysia yang melahirkan beratus-ratus pasukan baru dalam masa 1 tahun. Ini tidak mungkin dapat dilakukan tanpa maklum balas yang berharga dan sokongan anda. Kami yakin bahawa bersama-sama, kita akan membuat Esports besar di Malaysia.


Sehingga itu, harap sabar menunggu untuk kemas kini mengenai Midnight Cup di laman web Weekend Piala kami atau negeri kumpulan Facebook.

<Back to Home>